Endometriose
Hvordan forholder kinesisk mededicin sig idag til endometriose? Endometriose, selv om den er kendt i den moderne kinesiske medicin, så klassificeres den ikke under sygdomsnavnet endometriose. Den diagnostiseres heller ikke med moderne metoder som kikkertundersøgelser som det vigtigste værktøj (selv om de tages ibrug).
Kineserne bestemmer behandlingsprincipperne ud fra de symptomer kroppen udviser. Dvs man går ind i de klassiske kvindesygdomme, som er kendt gennem århundreder i Kina.
Hvad den kinesiske læge behandler er således smertefuld menstruation (dysmenorrhea), menstruation som enten har for stærke el svage blødninger, som kommer for tidligt el sent, eller som er uregelmæssig. El voldsomme menstruationer el blødninger, el blødninger fra andre udgange end vagina. Blødninger udover den vanlige menstruation.
Der kan være tale om amenorrhea (manglende blødninger), stærke brystspændinger, premenstruelle symptomer, nedre abdominelle smerter og barnløshed. Knuder, sammenvoksninger i og omkring underlivet, cyster og knuder med nedre abdominelle smerter.
Alle disse tilbagevendende symptomer kan forekomme inden for endometriose og er klassificeret i kinesisk medicin.
Forskellen mellem Kinesisk- og den Vestlige Medicin
Hvori ligger så den tydelige forskel mellem vestlig og kinesisk medicin?
Selve den gynekologiske undersøgelse følger i det moderne Kina generelt vestlige principper udover der tages puls og ses på tungen, som kan fortælle en del i en dygtig kinesisk læges hænder.
Den store forskel ligger i syndrom-differentieringen (se under aktiklen Den Traditionelle Kinesiske Medicin).
Smertefulde blødninger el blødninger, der ikke vil standse med cyster omkring æggestokke og fortætninger af væv omkring livmoderen, betragtes som sammenhængende symptomer. Så mange tegn og symptomer fra hele kroppen ikke kun underliv og nedre abdomen tages med i betragning og klassificeres som eet syndrom.
Beviset for en helbredelse ligger i betegnelsen at kroppen er fri for symptomer. Denne helbredelse bekræftes gennem puls og tunge.
Som så behandles ikke sygdommen endometriose men de underliggende ubalancer bagved. Disse klassificeres så i syndrombilleder. Der er aldrig en form for endometriose, fordi forskellene i symptomerne kan være meget forskellige. Årsagerne til, at en patient netop har disse symptomer, kan også være meget forskellige.
På trods af dette er der nogle gennemgående mønstre, som vi kan klassificere i kinesisk medicin. Det selv om jeg ikke er glad for at generaliser på denne måde...hver pat er unik:
Den Kinesiske Syndromklassificering af Endometriose
1. Qi Stagnation og Blod Stase
2. Accumulation af Kulde forårsager Blod Stase
3. Hede Fortætning med Blod Stase
(Disse tilstande kan overlappe og mixe og der kan indgå Slim og ophobing af Toxiner.)
4. Qi og Blod Underskud med Blodstase
|
|
|
Det vil sikkert bemærkes at Blodstase er det altovervejende og gennemgående mønster. Så hvad er Blodstase set gennem Kinesisk Medicin:
Citeret fra Dr.Cao Ling-xian:
Qi vores vitalkraft styrer Blodet. Qi stimulerer Blod og Blod nærer Qi. Når Qi cirkulerer frit flyttes Blod. Når Qi stagnerer, står Blod stille og stagnerer/hober sig op. Dette påvirker de indre organer og de meridianer, der fx fører gennem nedre abdomen og underlivet. En systemisk sammenhæng der særlig har med menstruation og frugtbarhed at gøre. Denne tilstand fører til smerter i nedre abdomen, dysmenorrhea og barnløshed. Den mest almindelig årsag hertil ligge i henhold til kinesisk medicin i for meget stress. Uhensigtmæssig stress hindre Qi (vores vitalkraft) i frit at flyde langs disse baner. Energistømmen er blokeret og danner stase (dvs her fortætninger).
Leveren er det organ der lettes påvirkes af Qi stagnation. Det kan så systemisk gå videre til andre organer. Fortsætter tilstanden opstår tilsidst Blodstase. Herved påvirkes hele menstruations cyklus med ovennævnte symptomer.
Blodunderskud, slimophobninger, overvægt, fordøjelsesproblemer, trauma, operationer, kulde og fugt kan ligeledes påvirke Qis flydende rytmiske støm. Dette komplicerer tilstanden.
Disse tilstande er tæt knyttet til de indre organer og hvorledes de påvirker hinanden. Hele dette forløb er imidlertid for kompliceret at komme videre ind på her.
Behandlingsmetoderne og forbyggelse
Kinesisk medicin lægger stor vægt på forebyggelse. Der lægges stor vægt inden for fire hovedområder:
1. Den rette diæt (herunder også akupunktur og medicinske urter)
2. Den rette aktivitet (øvelser/motion/træning)
3. Den rette mentale holdning (følelsemæssige balance)
4. Den rette hvile (heruder også afspænding og ro)
- Særlig stress bør tages i betragtning. Det kan være lige fra arbejde, menneskelig forhold til familie, partner, ægtefælle, kolegaer, bolig, fritid, slippe urealistiske mål og forventninger. I det hele tage at geare ned og indtage en mere åben og fri holdning til de ting der stresser og frustrerer os.
|
- Bevidst afspænding er vigtigt i henhold til kineserne.Denne bør udføres daglig mindst 100dage for at nå et resultat. Dybde afspænding de næste 100 dage kan tages med udeladelse et par dage om ugen.Forskellig øvelser som Yoga, Qi-gong, Aerobics anbefales også. Disse øvelser tar bort de forekommende ophobninger af Slim, Blod, Mad, Fugt, Hede og Qi-stagnation.
|
- Diæten er meget vigtig på lang sigt. Kineserne klassificerer alle fødevarepartikler ind i meget kold, kølig, neutral, varm og hed. Generalt bør indtages mad der ligger i midten. Neutral og varmt og lidt køligt (særlig om sommeren). Råkost, frugt, salater, bær og juices, kolde drikke etc bør spises med måde.
|
- Kulhydrater i sin hvide koncentrerede form bør ikke indtages af kvinder med endometriose da det danner fugt og slim (danner kropsvædske)
|
- Andre fødepartikler der giver fugt er nødder, olie, fedespiser, chokolade, rød oksekød, mælkeprodukter, æg og citrusfrugter, annanas, æbler og pærer. Alkohol giver fugt/hede.
|
- Kaffe opfattes som en stor fejltagelse at indtage og dræner nyre essens og nyrenes vital-kraft (Qi)
Best er en diæt bestående af en balance mellem kulhydrater, grønsager og proteiner i forholdet 7:5:2(1).
|

Det påstås, at 75% af endometriose pat, hvis de følger disse foreskrifter i løbet af 3 mdr, vil mærke lettelse i sympt. som smerter, blødninger, sammenvoksninger, uregelmæssig cyklus, barnløshed etc.
Den Kinesiske Urtemedicin
Når en patient i Kina ønsker urtemedicin for et el. andet, henvender han sig til det lokale sygehus el. på særlige outpatient-klinikker. Her spørger en akademisk uddannet kinesisk læge indtil sygdommens karakter. Bagefter følger puls- og tungediagnose.
Der gives aldrig urter på må og få. Bagved en hvilken som helst udskrevet recept ligge nøje overvejelser. Hvilke urter der bør bruges, og hvordan skal de sættes sammen. Recepterne er altid skræddersyet efter patientens særlig ubalance og syndrombillede. Urterne sættes sammen i blandinger på 10-15 stykker.De arbejder synergistisk, dvs. den ene urts virkning forstærker el. afbalancerer den andens helbredende kræfter i et harmonisk hele. Det kaldes også for Fu-Zheng terapi el. styrkende terapi. En tradition helt tilbage fra de gamle taoistiske klostre.
Hvorlænge skal så urterne tages? De kinesiske lægeurter kan indtages overlængere el. kortere tid. Det kommer an på, hvor længe lidelsen har varet, om der er tale om en akut eller kronisk tilstand.
Et behandlingsforløb følges op af en konsultation. Urternes virkninger gennemcheckes, for derefter at finjusteres, hvis der er tale om et videre forløb. Den klassiske kinesiske urtemedicin er særlig velegnet til at indgå i langvarige kroniske forløb. Her ofte kombineret med akupunktur, massage, øvelser og diætik.
Hvor lang tid skal behandles?
De fleste menstruelle probleme i kinesisk medicin som dysmenorrhea, menorrhagia, for tidlige el sene perioder, uregelmæssig menstrustion etc. stabiliseres helt indenfor 3 til 6 mdr. Imidlertid behandlingstiden står i relation til hvor lang tid pat. har haft sygdommen. Der siges generelt i kinesisk medic for kroniske sygedomme udover de 3-6 mdr et måned ekstra for hvert år sygdommen har varet. Behandling med urter og akupunktur følger kvindens cyklus, og hvor i denne hun befinder sig. Under selve menstruationen gives kun behandling for at standse blødninger. Post menstruelt gives primært Fu-zheng terapi el styrkende terapi. Ved ægløsning gives Qi-cirkulerende terapi. Efter ægløsning reguleres Nyrene. Ofte og lige op til menstruationen reguleres leveren. Dette udover behandlingen af blodstase og den generelle syndrom differentiering.
Case Story
Kvinde 38 år gammel. Klager over smerter ved højre talje, som har været vedvarende over et år. Diagnostiseret som endometriose. Tilstande begyndte oprindeligt omkring ægløsning ...her kun med smerter..som ophørte efter et par dage. ..og smerter under selve menstruationen. Senere kontinuerlige smerter. Cyklys er regelmæssig på 28 dage. Det sidste årstid har hun oplevet mange kramper ved menstruationen med tykt mørkrødt blod med klumper. Smerten har langsomt udviklet sig til at være meget debilierende ...fra at være spredende til stikkende i sin natur. Særlig de første par dage ind i menstruationen. Premenstruelt oplevede hun tindinge-hovedpine, stærk ømhed over bryster med små cyster, og en del følelsesmæsig labilitet.
Den kinesiske diagnose var: Shao Fu Tong og Tong Jing, hvilket betyder nedre abdominel smerte / dysmenorrhea og brystspænding.
Det underliggende syndrom var:
Lever-depression og Qi-stagnation med underskud af Blod og begyndende Blod-stase.
Behandlingen bestod i akupunktur for akutte smerter og kramper lige før menstruationen begyndte. Efterfulgt af lægeurter ved menstruationens ophør til styrkelse af blodet. Ved ægløsning og op til menstruationen blev givet den berømte recept Xiao Yao Tang som betyder Den Afslappede Vandrer til lettelse af lever-qi stagnation med tilføjelse af blodcirkulerende og blodbrydende urter. Hvilket tog smerterne fuldstændigt uden at give akupunktur. Da tilstanden kun havde eksisteret over ca 2 år var 3 mdrs terapi nok.
- Patienten blev anbefalet at regulere sin diæt mere baseret på grønsager og korn/ris med indtagelse af flere vegetabilske proteiner. Mindre fed mad og mælkeprodukter.
- Afspænding og Yoga helst daglig alle 3 mdr.
- Og sidst tage emner i sit liv op til revision, der kan forårsage stress, angst, bekymring og lavt selvværd.
|
|