Kinesisk Medicin og Diagnose


Li Shi Zhen
Kinesisk medicin har som et vigtigt værktøj puls- og tungediagnosen. Puls og tunge afspejler hele kroppens generelle sundhedstilstand, om vi er i balance og harmoni.

Kinesisk medicin & diagnose
Rent praktisk hvordan arbejder så den kinesiske læge? En af hans vigtigste metoder er puls og tungediagnosen. Man kan sige, at puls og tungen afspejler hele kroppens generelle sundhedstilstand.

Der er 12 forskellige pulspositioner og 28 forskellige slags pulse. Pulsen tages af den kinesiske læge på 3 niveauer: I overfladen, mellemleje og dybden. Pulsen er barometret for kroppens energi niveau.

Den kan også indikere, om der er for meget vædske eller slim et sted i kroppen. Den kan vise, om der er stagnation og dårlig cirkulation. Den indikerer, om der er underskud eller et overskud af fx blod og energi i et indre organ.

Tungen er som et holografisk spejl.
Tungen afspejler alle de indre organer. Et hvert organ har sin særlige plads på tungen. Fx lever og galdeblære ligger på siden af tungen. Maven i midten. Nyre og blære bagerst på tungen. Hvis der er en ubalance et eller andet sted i kroppen, ser vi det på tungen. Det kan fx vise sig på belægningen. Den kan være gul, tyk og fedtet eller som en rød plet.


Det kan også ses på selve tungens form, som en fuge, en fordybning en fortykkelse eller særlig farve. Gennem tungediagnosen kan vi se, hvor dybt en sygdom er trængt ind i kroppen. Vi kan se hvilke sygdomme, der senere kan opstå i livet.

I det hele taget afspejler kroppen i sig selv sit eget mikrounivers. I øret, hånden, på ansigtet, ja selv omkring næsen, findes samlinger af flere hundrede punkter, som har reflex til alle kroppens dele. Det kalder kineserne holografiske modeller. Hver eneste af disse holografiske aftryk kan både bruges i diagnostisk øjemed og til behandling af sygdom fx gennem akupunktur.

Til toppen