Menopausen set gennem TCM

Er menopausen egentlig ikke en naturlig fase i en kvindes liv? Er det meningen at symptomerne skal undertrykkes for enhver pris? Skal der behandles med hormoner resten af livet og det med fare for evt. bivirkninger?


Menopausen og dens symptomer
Menopausen i de fleste kvinders liv indtræder omkring 48-50 års alderen, hos nogle kvinder endda tidligere. Symptomerne kan vise sig som hedeture, svimmelhed, hovedpiner, ondt i muskler og led. Der kan være følgesymptomer med hjertebanken, tørhed i hud og skede, nedsat seksualitet. Psykisk ses irritabilitet, nervøsitet, følelsesmæssige udsving og depressioner.

Normalt betragtes symptomerne som forbipasserende; men hos mange kvinder viser det sig så voldsomt, at der gives hormonbehandling rent medicinsk. Hormonerne nedsætter symptomerne og genopretter den såkaldte ubalance. De skulle forhindre knogleskørhed og holde kvindens energi-og aktivitetsniveau oppe på det tidligere leje.

Behandling med hormoner
I visse tilfælde er behandlingen ikke uden bivirkninger. I værste tilfælde kan den være kræftfremkaldende, give blodpropper, danne fribrom, forhøjet blodtryk og hjerteproblemer. Mindre symptomer kan vise sig som pletblødninger, kontinuerlige blødninger, kvalme og migrænelignende hovedpiner. Der kan være stærk vægtforøgelse, depressioner og mavebesvær. I sådanne tilfælde ville en alternativ behandling være nødvendig og langt at foretrække.

Andre kultursamfunds syn på menopausen
Er menopausen egentlig ikke en naturlig fase i en kvindes liv? Er det meningen at symptomerne skal undertrykkes for enhver pris? Skal der behandles med hormoner resten af livet og det med fare for evt. bivirkninger?

Kinesisk Medicin mener at stress og de forventninger, der stilles til den moderne kvinde er medvirkende til at forstærke symptomerne. I ældre kulturer fx. både i Indien, Afrika og blandt indianerne opnåede kvinden netop sin fulde status som overhoved for familien, når hun havde passeret sin menopause. Det interessante er her, at i disse kultursamfund led kvinden knapt nok af de så velkendte symptomer under menopausen. Menopausen blev betragtet som en transitperiode til noget bedre. En periode, hvor kvinden blev værdsat og agtet. Et sted i hendes liv, hvor hun blev rådspurgt pga. sin livserfaring, visdom og modenhed.

Vor holdning til menopausen
I vort samfund er forløbet anderledes. Det forventes især gennem medierne, at kvinden skal holde sig 'evig ung og aktiv'. Hun skal være på toppen i stresset arbejde som i hjemmet. Dette billede af den moderne kvinde skaber en underliggende stress, en ubalance i hendes liv. Menopausen sætter en tydelig forandring ind i hendes liv. På mange sæt viser forandringerne sig i personlige relationer med familie, arbejde, mand og børn. - Et tomrum kan indtræde, hvor der er en følelse tilbage af at være brugt op og ikke fuldt værdsat.

Med andre ord kan der i denne fase af en kvindes liv indtræde stor usikkerhed, manglende selvtillid og en følelse af utilstrækkelighed og depression. Kunne en naturlig holdning i virkeligheden have vist sig som en åbning til større selvværd? Som en fase i hendes liv, hvor hun i virkeligheden finder sig selv? Finder nye værdier og mere kreativitet på et andet og dybere plan?

Kinesisk Medicin og Menopausen
Kinesisk medicin tager dette billede med i sin betragtning af overgangsalderen. Det fysiologiske billede og ubalance reguleres naturligvis; men en holdningstagen er yderst vigtig. Kroppen reguleres gennem akupunktur og lægende urteteer. Massage, øvelser (Qi-gong) og diæt-terapi indgår ligeledes som en vigtig bestandel. Vigtigt er det at forstå, at overgangsalderen ikke er en sygdom med symptomer, der absolut skal dæmpes med fx. hormoner. Hormonerne forlænger kunstigt en naturlig fase i kvindens liv, der bedre kan justeres gennem indsigt og blid terapi både naturmedicinsk og terapeutisk.

Her i vesten benyttes urter, der i nogle sammehæng kan regulere hedeture og nervøsitet fx. Salvie og Vild Yamsrod. Af kinesisk medicin kender vi bedst til Royal Gelé, hvilken kan hjælpe, men erfaringsmæssigt ikke er nok. I Shanghai har kineserne forskningsmæssigt skabt den berømte recept, der oversat kaldes for ‘Two Immortals’. Den består af adskillige urter, der regulerer nyrer, lever og hjerte. På naturlig vis dæmper og standser hedeture med bestemte mineraler; beroliger og nærer.

Patient Case
Kvinde i slutn. af fyrrene. Sidder i den offentlige sektor med en del ansvar, møder og overarbejde. For et år siden blev menstruationerne uregelmæssige. Et par gange med voldsomme blødninger. Den praktiserende læge mente overgangsalderen var på vej.

Nu på arbejdet opstår pludselig voldsomme hedeture. Bagefter er patienten helt klamsvedt. Føler sig træt og udkørt. Ligeledes om natten kan der være hedeture. Nogle gange hjertebanken og søvnproblemer. Til tider kan der være irritation, som kan gå over i hovedpine og lettere depression.

Diagnose: Kinesisk medicin betragter disse symptomer som en ubalance i ‘Nyre-Essens med Tom Hede/Disharmoni mellem Hjerte og Nyre’.

Der blev givet akupunktur for hedeturene og den berømte recept kaldet ‘Heavenly Empress’. Symptomerne forsvandt efter et par dage. Fortløbende behandlig de næste 3mdr.






Til toppen